Richtingwijzer met twee keuzes: schooladvies en eindadvies

schooladvies en eindadvies in groep 8

Het is voor alle kinderen in groep 8 – en hun ouders – het spannendste moment op de basisschool: de Doorstroomtoets. Vroeger heette die de ‘eindtoets’ of gewoon ‘citotoets’. De Doorstroomtoets wordt begin februari op alle basisscholen afgenomen. De Doorstroomtoets is nu een ‘second opinion’ bij het schooladvies: scoort een kind hoger dan het schooladvies, dan is de school wettelijk verplicht het schooladvies te heroverwegen en eventueel naar boven bijstellen. Naar beneden bijstellen mag niet. Een goede score voor de Doorstroomtoets is dus van belang voor een goed en passend schooladvies.

schooladvies in maart

De basisschool geeft een schooladvies voor elke leerling als toekomstig brugklasser. Dat gebeurt op basis van

  • de schoolresultaten van vooral de laatste schooljaren (LVS (leerlingvolgsysteem)
  • aanleg, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen
  • de Doorstroomtoets

Dat alles komt in het OKR (onderwijskundig rapport) dat de volgende school ontvangt. Scholen ontvangen medio maart de uitslag van de Doorstroomtoets en moet uiterlijk 24 maart de ouders/kinderen actief te informeren over het schooladvies.

OKR

In het onderwijskundig rapport (OKR) staan naast de leerresultanten ook gegevens over de sociaal-emotionele ontwikkeling, gedrag, ontvangen begeleiding op school en verzuimgegevens.

Staat er in het OKR iets waar je het niet mee eens bent? Ga het gesprek met de school aan. Je kunt sommige gegevens laten wijzigen of verwijderen als deze aantoonbaar onjuist zijn. Informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag van de leerling kun je niet laten verwijderen, maar je mag altijd jouw mening toevoegen aan het OKR.

schooladvies wijzigen

Voorspelt het resultaat van de Doorstroomtoets een lager schooladvies dan wat de juf of meester had gedacht, dan verandert er niets. Het schooladvies wordt niet naar beneden aangepast.

Is het resultaat beter dan het schooladvies, dan moet de school hun schooladvies heroverwegen. In overleg met jou als ouder/verzorger en jouw kind kan het worden aangepast, ook als het om een ‘half’ schoolniveau gaat. Voorbeeld: havoadvies kan een havo/vwo-advies worden.

schooladvies vaak toch hoger

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jaarlijks voor een op de twaalf leerlingen (8%) het schooladvies hoger wordt.

Volgens het ministerie van Onderwijs wijkt jaarlijks een op de drie (34%) van de adviezen af van de Doorstroomtoets. In bijna een kwart (23%) van die gevallen wordt het schooladvies bijgesteld. Met dit definitieve schooladvies heeft een leerling wettelijk recht op een middelbare school van het hogere schooltype.

oefenen verhoogt toetsscore

“Kinderen kunnen door oefenen aanzienlijk hoger scoren op de Cito-toets (of andere eindtoets). Oefenen kan het verschil maken tussen mavo- of havoadvies, of tussen havo en vwo.” Dat zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Jan te Nijenhuis van de Universiteit van Amsterdam in NRC Handelsblad (1 feb. ’13).

“Met training kan de score op een IQ-test gemiddeld 8 punten hoger uitvallen; de standaard is 100. Dat betekent een 8% verbetering en dat is heel erg veel. Dat geldt ook voor de Cito-toets, feitelijk een IQ-toets”, zegt Te Nijenhuis. “Een verhoging van gemiddeld 8 punten per 100, dus 8%, is ook de limiet van de prestatieverbetering”, zegt hij.

Je kind kan oefenen voor de Doorstroomtoets op extraas.nl in de module ‘oefentoetsen‘. Binnen die module kan er gekozen worden voor ‘rekenen’ of ‘taal’, net als bij de echte Doorstroomtoets. De vragen zijn vergelijkbaar en op hetzelfde niveau als de Doorstroomtoets. Direct na elke vraag weet de leerling of het antwoord goed was. Ook wordt het antwoord uitgelegd. Ook zal jouw kind wennen aan de manier van vraagstelling.

Als je goed geoefend hebt, ben je minder zenuwachtig en kun je meer zelfvertrouwen krijgen. Zo kun je optimaal presteren en het schooladvies krijgen dat je verdient.

Noot: je krijgt bij extraas.nl toegang tot alle leerniveaus. Daardoor kun je beter worden in de reken- en taalonderwerpen die je eerder niet zo goed begreep.

direct bestellen?

bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Ontdek de voordelen van leren bij een erkende onderwijsinstelling! Bij ons zijn de prijzen vrijgesteld van btw, waardoor je voordelig uit bent. Kies je cursus, plaats je bestelling en start direct met de leukste manier van rekenen, taal leren en oefentoetsen doen!

Twijfel je nog? Geen zorgen! Als je nog niet of nauwelijks begonnen bent met de online cursus en/of proefexamens, kun je gebruikmaken van 14 dagen herroepingsrecht. Laat het ons simpelweg weten via extraas.nl/opzeggen en we geven binnen één werkdag opdracht dat jouw betaalde bedrag wordt teruggestort.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, vragen we enkele persoonsgegevens. Daarna is het tijd om veilig te betalen via iDEAL, creditcard of PayPal, zonder verborgen kosten. Wij houden daar net zomin van als jij!

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon