gekleurde achtergrond van deze extraas pagina

iq-testen van nio en nscct op de basisschool

NIO en NSCCT IQ-toetsen

21% van de leerlingen in groep 8 schoort hoger dan het advies van de school en 17% scoort lager. Bron: DUO 2016

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets. De basisschool kan kiezen voor de CITO-toets of een toets van andere goedgekeurde aanbieders als DIA, IEP, Route8 en AMN. De eindtoets geeft informatie of het door de basisschool gekozen advies brugklastype juist is. Gemiddeld scoort één op de vijf leerlinge hoger dan het advies van de basisschool. Bij een hogere score is het van belang om in contact te treden met de school om te bepalen of er een heroverweging kan plaatsvinden. Dit is echter geen verplichte bijstelling.
De NIO-toets en de NSCCT-toets zijn beide een intelligentietest voor onderwijsniveau op basis van intelligentie en potentie van de leerling een advies geeft over het juiste niveau van voortgezet onderwijs. Met een NIO-test of NSCCT-test kan men al eerder dan de verplichte eindtoets in groep 8 bepalen wat het juist brugklastype is.

test op verbaal en rekenkundig inzicht via zes onderdelen: synoniemen, analogieën, categorieën, getallen, rekenen en uitslagen

de nio toets: hoe werkt het?

De NIO-toets meet het taalkundig- en rekenkundig-ruimtelijk inzicht van de leerling’. De uitkomst is te zien als een algemene intelligentie-index. Daarnaast geeft de ‘niveau- index’ aan welk voortgezet onderwijs geschikt is voor de leerling.
De NIO-test kan in feite als een ‘second opinion’ worden ingezet door scholen of particulieren. Binnen twee werkdagen is de uitslag bekend.
De NIO-test duurt twee uur en test op verbaal en rekenkundig inzicht via zes onderdelen. Voor elk onderdeel krijgt de kandidaat 5 – 15 minuten. De onderdelen bestaan uit 20-30 meerkeuzevragen.

een voorbeeld van een analogieën vraag in de NIO eindtoets
een voorbeeld van een categorieën vraag in de NIO eindtoets

nio-advies middelbare school

tabel met e nio-toets scores en de gerelateerde schooltypes

De antwoorden van je kind worden nagekeken en een deskundige psycholoog of orthopedagoog interpreteert die uitslag van de NIO-toets. Hij of zij bespreekt de uitslag dan met jou of met de school van je kind als de test op school is afgenomen.
De NIO-toets geeft uiteindelijk voor elke kandidaat een eindscore.
Die NIO-eindscore wordt gelinkt aan een schooltype in het voortgezet van onderwijs.

oefenen voor de nio- of nscct-toets?

Omdat de vergelijkbare NIO- en NSCCT-toets een IQ-test zijn, wordt er wel gesteld dat je niet hoeft te oefenen. Immers, je IQ is een gegeven en kan niet verhoogd worden. Echter, met een gedegen voorbereiding kan je wel optimaal je eigen IQ scoren. Dat kan door van tevoren bij extraas® geoefend te hebben met de vraagmethoden zoals analogieën en categorieën.

Via onderstaande oranje knop kan je naar de webshop.
Je kan er bepalen welke modules je wilt:
rekenen, taal en/of oefentoetsen.

direct bestellen?

bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Ontdek de voordelen van leren bij een erkende onderwijsinstelling! Bij ons zijn de prijzen vrijgesteld van btw, waardoor je voordelig uit bent. Kies je cursus, plaats je bestelling en start direct met de leukste manier van rekenen, taal leren en oefentoetsen doen!

Twijfel je nog? Geen zorgen! Als je nog niet of nauwelijks begonnen bent met de online cursus en/of proefexamens, kun je gebruikmaken van 14 dagen herroepingsrecht. Laat het ons simpelweg weten via extraas.nl/opzeggen en we geven binnen één werkdag opdracht dat jouw betaalde bedrag wordt teruggestort.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, vragen we enkele persoonsgegevens. Daarna is het tijd om veilig te betalen via iDEAL, creditcard of PayPal, zonder verborgen kosten. Wij houden daar net zomin van als jij!

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon