gekleurde achtergrond van deze extraas pagina

de iep doorstroomtoets groep 8

iep doorstroomtoets groep 8

21% van de leerlingen in groep 8 schoort hoger dan het advies van de school en 17% scoort lager. Bron: DUO 2016

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken begin februari een verplichte Doorstroomtoets.
De overheid betaalt en de basisschool maakt een keuze uit de Cito doorstroomtoets, IEP doorstroomtoets (door ongeveer 40% van de scholen gekozen), Route8 doorstroomtoets, AMN doorstroomtoets, DOE doorstroomtoets of de DIA Doorstroomtoets.
De NIO-toets (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijs) wordt door sommige scholen wordt ingezet als second opinion.
De Doorstroomtoets geeft informatie of het door de basisschool gekozen advies brugklastype juist is. Gemiddeld scoort één op de vijf leerlinge hoger dan het advies van de basisschool. Bij een hogere score is het van belang om in contact te treden met de school om te bepalen of er een heroverweging kan plaatsvinden. Dit is echter geen verplichte bijstelling. 17% krijgt een lager advies. Bij een lagere score telt het advies van de basisschool. Medio maart ontvangen de scholen de uitslagen.
Goed om te weten: je kunt niet zakken voor de Doorstroomtoets.

zo werkt de iep doorstroomtoets

De IEP toets wort op twee ochtenden van maximaal twee uur afgenomen

IEP is de afkorting van ICE Eindevaluatie Primair onderwijs, een product van Bureau ICE, een onderdeel van uitgever Sanoma.
De IEP doorstroomtoets meet de taal- en rekenvaardigheid van jouw kind. Deze doorstroomtoets wordt op twee ochtenden van maximaal twee uur afgenomen. Elke keer 60 minuten voor het taaldeel en 60 minuten voor het rekendeel. De opgaven in de IEP doorstroomtoets bevatten vragen die het behaalde referentieniveau laten zien: 1F en 2F voor taal (lezen en taalverzorging) en van referentieniveau 1F en 1S voor rekenen. Dat is een verplichting voor elke Doorstroomtoets waaruit de basisschool kan kiezen. De school maakt vooraf een keuze voor de IEP doorstroomtoets via een opgavenboekje of digitaal op de computer of tablet.

IEP werkt met één boekje met daarin een combinatie van gesloten (meerkeuzevragen) en open vragen over Rekenen en Taal (Taalverzorging en Lezen). De moeilijkheidsgraad van de vragen neemt naar het einde toe.
De benodigdheden zijn een potlood, een gum en eventueel kladpapier. Bij rekenen mag ook een liniaal worden gebruikt. Bij de meerkeuzevragen moet een antwoord worden aangekruist. Bij open vragen moet het antwoord in een vakje worden geschreven. De IEP doorstroomtoets wordt nagekeken door IEP. Dus niet door de juf of meester. Medio maart ontvangen elke school de uitslagen.

berekening schooltype

afbeelding van de cover van de IEP advieswijzer en eindtoets

De verschillende onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen wegen in de berekening voor het schooltype niet allemaal even zwaar om te voorkomen dat de balans tussen taal en rekenen te scheef wordt.
Basisniveau 1F is het niveau dat een leerling aan het einde van de basisschool tenminste zou moeten beheersen. Daarnaast heeft de overheid de wens dat een groot deel van de basisschoolleerlingen een hoger niveau haalt: het streefniveau. Voor taal is dat niveau 2F en voor rekenen is dat niveau 1S.
Het schooladvies dat de leerkracht geeft is gebaseerd op het hele profiel van de leerling, waarbij bijvoorbeeld ook de leeraanpak van een leerling een rol speelt.

iep doorstroomtoets oefenen?

Men zegt wel dat je niet hoeft te oefenen voor de Doorstroomtoets maar oefenen heeft voordelen. Daarom oefent je kind ook op school. Jouw kind kan laten zien wat het kan tijdens de iep doorstroomtoets en er alles uithalen. Dan is een goede voorbereiding met extraas.nl op zijn plaats. Lekker thuis op de computer of tablet met internet alle onderwerpen van rekenen en/of taal nog eens uitgelegd krijgen en. En natuurlijk oefenen met proeftoetsen voor de iep doorstroomtoets.

Als je goed geoefend hebt, ben je minder zenuwachtig en kun je meer zelfvertrouwen krijgen. Zo kun je optimaal presteren en het schooladvies krijgen dat je verdient.
Noot: je krijgt bij extraas.nl niet alleen toegang tot de oefentoetsen en leerstof van groep 8 ook, maar ook toegang tot alle groepen eronder. Zo kun je beter worden in de reken- en taalonderwerpen die je eerder niet zo goed begreep.
Kies hieronder de gewenste modules en de gewenste toegangstijd om te leren en te oefenen voor de Doorstroomtoets groep 8.

direct bestellen?

bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Ontdek de voordelen van leren bij een erkende onderwijsinstelling! Bij ons zijn de prijzen vrijgesteld van btw, waardoor je voordelig uit bent. Kies je cursus, plaats je bestelling en start direct met de leukste manier van rekenen, taal leren en oefentoetsen doen!

Twijfel je nog? Geen zorgen! Als je nog niet of nauwelijks begonnen bent met de online cursus en/of proefexamens, kun je gebruikmaken van 14 dagen herroepingsrecht. Laat het ons simpelweg weten via extraas.nl/opzeggen en we geven binnen één werkdag opdracht dat jouw betaalde bedrag wordt teruggestort.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, vragen we enkele persoonsgegevens. Daarna is het tijd om veilig te betalen via iDEAL, creditcard of PayPal, zonder verborgen kosten. Wij houden daar net zomin van als jij!

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon