een hand met een potlood die antwoorden aankruist

de er rekentoets

de 2ER-, 3ER- en 2A-ER-toets

een overzicht van de rekenreferentieniveaus per onderwijstype: 1F = PO, 2F = vmbo-1, -2 en -3 en 3F = vmbo-4, havo en vwo

In het voortgezet onderwijs is deelname aan de vo-rekentoets verplicht voor alle eindexamenleerlingen. Echter, wie ernstige rekenproblemen (ER) of dyscalculie heeft, kan een aangepaste toets maken. De ER-toets is niet makkelijker, maar korter en de opgaven in de ER-toetsen zijn deels aangepast zodat de leerling niet bij elke opgave vastloopt vanwege zijn beperking. Ook is het gebruik van de rekenkaart en rekenmachine bij elke opgave toegestaan.
Zit je op rekenreferentieniveau 2F, dan is er de 2ER-rekentoets en op 3F de 3ER-rekentoets. Voor wie het vmbo BB volgt maar het 2F-niveau niet aan kan, is er de 2A-toets. Er is ook een rekentoets 2A-ER. Die bevat 2A-toetsopgaven waarbij de kale opgaven zijn weggelaten en de leerling bij elke opgave de rekenmachine en de rekenkaart mag gebruiken.

aantal vragen en tijd

 tabel: 30 opgaven met 2ER 120 minuten en 3ER 150 minuten

De 2A-ER, 2ER- en 3ER-toetsen hebben 30 opgaven. Voor 2A-ER en 2ER is er 120 minuten de tijd om de toets te maken, voor 3ER heeft de leerling 150 minuten de tijd.
De toets sluit niet vanzelf, de afnametijd dient zelf in de gaten te worden gehouden. Het is mogelijk om heen- en weer te bladeren tussen de opgaven zodat de leerling een eigen strategie kan bepalen bij de keuze van de volgorde van te maken opgaven, en hij kan ook terug naar een eerder gemaakte opgave en het antwoord alsnog wijzigen.

de rekenkaart of formulekaart

foto van de kop van de officiële rekenkaart

Bij de ER-toets mag de leerling de officiële rekenkaart(en) gebruiken. Het College voor Toetsen en Examens heeft twee rekenkaarten ontwikkeld: de standaardkaart en de aanvullende kaart.
De standaardkaart mag gebruikt worden door de leerling met een dyscalculieverklaring die de reguliere rekentoets 2F of 3F maakt (of de pilottoets 2A) en door de leerling die de ER-toets maakt.
De aanvullende rekenkaart mag alleen gebruikt worden door de leerling die de ER-toets maakt.
Bij de ER-toets mogen leerlingen bij alle opgaven de standaard rekenkaart gebruiken en de rekenmachine van het examenprogramma of een eigen rekenmachine, mits die niet grafisch is.

oefenen voor de er-rekentoets?

Mooi dat je ondanks eventuele ernstige rekenproblemen je zo goed mogelijk wilt presteren op de rekentoets. Wij van extraas® helpen je graag Je kan gericht beter worden basisonderwerpen binnen ‘rekenen’ en/of rekentoetsen oefenen. Schrijf je nu in en je kan direct beginnen. Succes!

Via onderstaande oranje knop ga je naar de webshop.
Je kan er bepalen of je verder wilt.

Verder >

direct bestellen?

bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Ontdek de voordelen van leren bij een erkende onderwijsinstelling! Bij ons zijn de prijzen vrijgesteld van btw, waardoor je voordelig uit bent. Kies je cursus, plaats je bestelling en start direct met de leukste manier van rekenen, taal leren en oefentoetsen doen!

Twijfel je nog? Geen zorgen! Als je nog niet of nauwelijks begonnen bent met de online cursus en/of proefexamens, kun je gebruikmaken van 14 dagen herroepingsrecht. Laat het ons simpelweg weten via extraas.nl/opzeggen en we geven binnen één werkdag opdracht dat jouw betaalde bedrag wordt teruggestort.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, vragen we enkele persoonsgegevens. Daarna is het tijd om veilig te betalen via iDEAL, creditcard of PayPal, zonder verborgen kosten. Wij houden daar net zomin van als jij!

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon