een hand met een potlood die antwoorden aankruist.

de rekentoets in het voortgezet onderwijs

de vo-rekentoets op niveau

een overzicht van de rekenreferentieniveaus per onderwijstype: 1F = PO, 2F = vmbo-1, -2 en -3 en 3F = vmbo- 4, havo en vwo.

Vanaf schooljaar 2019-2020 wordt rekenen ondergebracht bij het vak wiskunde. Binnen wiskunde wordt het rekenniveau getoetst. Leerlingen zonder wiskunde krijgen nog wel een aparte rekentoets, maar het cijfer telt dan niet mee voor het eindexamen.
De VO-rekentoets of ‘rekenexamen’ is samengesteld op basis van de referentieniveaus van de Rijksoverheid. Voor rekenen zijn dat 1F, 2F en 3F. Zie het overzicht rechts.
Voor leerlingen van het vmbo, mbo, havo en vwo met ernstige rekenproblemen of dyscalculie is er een aangepaste rekentoets, de ER rekentoets. Wie het vmbo BB volgt en het 2F-niveau niet haalbaar is, ie er de 2A-toets.

wanneer is de vo-rekentoets?

De school bepaalt wanneer je de rekentoets kunt maken. Er zijn drie afnameperiodes in een schooljaar. Je moet in elk geval één kans gebruiken in het voorlaatste schooljaar.

vmbo- of havodiploma en rekenen

Leerlingen op het vmbo en de havo moeten een rekentoets maken. De toets telt nog niet mee voor het halen van het diploma. Wel komt het resultaat op de cijferlijst te staan.

hoeveel vo-rekentoets kansen?

In totaal heb je vier kansen voor de vo-rekentoets. Per schooljaar kun je maximaal drie kansen gebruiken. De kansen die je nog niet in het voorlaatste schooljaar hebt gebruikt, mag je in het eindexamenjaar doen.

de vo-rekentoets en het vwo-diploma

De rekentoets wordt wel afgenomen maar telt niet meer mee voor het behalen van het vwo-diploma. In de toekomst zal de VO-rekentest meetellen voor het behalen van een diploma in het vmbo, havo, vwo en mbo.

de vo-rekentoets: aantal vragen en tijd

tabel: 45 opgaven met 2ER 90 minuten en 3ER 120 minuten

de vo-rekentoets: aantal vragen en tijd Het rekenexamen telt 45 opgaven. Hoe lang het rekenexamen duurt, hangt af van welk examen je maakt: 2F of 3F. ER-Kandidaten met ernstige rekenproblemen krijgen 30 minuten langer de tijd en 30 vragen.

Je mag géén eigen rekenmachine meenemen, maar gebruikt de rekenmachine van het rekenexamenprogramma. Je ontvangt kladpapier van de school. Je mag je eigen pen en een woordenboek gebruiken. Het kladpapier moet je inleveren voordat je de examenruimte verlaat.

de vo-rekentoets: 2 onderdelen

een pictogram van een handrekenmachine.

De rekentoets is opgedeeld in twee delen:

  • deel 1: géén rekenmachine toegestaan.
  • deel 2: je mag de rekenmachine in het examenprogramma gebruiken.

Binnen beide delen kan heen en weer worden gebladerd.
Als je begonnen bent aan deel 2, kan je niet meer terug naar deel 1.

oefenen voor de vo-rekentoets?

Het is duidelijk dat jij je vo-rekentoets wil halen en met een goede voorbereiding ook zal halen. Het feit dat je op deze pagina bent geeft aan dat je gemotiveerd bent. Dat betekent dat je de eerste stap naar succes hebt gezet. Met extraas® kan je zowel oefenen met rekentoetsen als de basisstof goed leren begrijpen. Schrijf je nu in en je kan direct beginnen.

Via onderstaande oranje knop kan je naar de webshop.
Je kan er bepalen of je verder en betere cijfers wilt.

Verder >
geschiedenis van de vo-rekentoets

Het rekenniveau van de leerlingen die het voortgezet onderwijs (VO) instroomden is slecht: meer dan de helft haalt niet het streefniveau, zo bleek uit onderzoek van de Schoolinspectie. Om dat te verbeteren zou je verwachten dat het Ministerie van Onderwijs rekenen op de basisschool zou aanpakken. Echter, in het examenjaar 2014 is de VO-rekentoets ingevoerd als verplicht onderdeel van het eindexamen.

De Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW), experts en zeven andere grote onderwijsorganisaties kaartten herhaaldelijk de kwalitatieve problemen aan. Zo was de Nederlandse taal soms belangrijker dan het toetsen van rekenen en het rekenkundig inzicht.

De leerlingen in het vmbo maakten de 2F-toets en de leerlingen op de havo/vwo de 3F-toets.

2F en 3F zijn de referentieniveaus zoals die in 2010 voor rekenen ingevoerd. Met die referentieniveaus is voor elk niveau in het onderwijs eenduidig beschreven wat leerlingen op verschillende momenten in hun schoolniveau qua rekenen moeten beheersen. Met de VO-rekentoets als rekenexamen was te controleren of leerlingen op de gestelde referentieniveaus zitten. Echter, daarmee werd niet het lage gemiddelde rekenniveau op de basisschool aangepakt....

vo-rekentoets 2014 - 2018
vo-rekentoets gemiddelde cijfers per schoolsoort over de periode 2014 - 2018

Het gemiddelde cijfer voor de VO-rekentoets van de eindexamenkandidaten in 2018 lag het havo was slechts 5,9. Leerlingen op het vwo scoorden aanzienlijk hoger met een 7,5.

direct bestellen?

bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Ontdek de voordelen van leren bij een erkende onderwijsinstelling! Bij ons zijn de prijzen vrijgesteld van btw, waardoor je voordelig uit bent. Kies je cursus, plaats je bestelling en start direct met de leukste manier van rekenen, taal leren en oefentoetsen doen!

Twijfel je nog? Geen zorgen! Als je nog niet of nauwelijks begonnen bent met de online cursus en/of proefexamens, kun je gebruikmaken van 14 dagen herroepingsrecht. Laat het ons simpelweg weten via extraas.nl/opzeggen en we geven binnen één werkdag opdracht dat jouw betaalde bedrag wordt teruggestort.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, vragen we enkele persoonsgegevens. Daarna is het tijd om veilig te betalen via iDEAL, creditcard of PayPal, zonder verborgen kosten. Wij houden daar net zomin van als jij!

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon