een poster vraagt stilte citoets terwijil groep 8 van een basisschool de citotoets of centrale eindtoets of doorstroomtoets maakt

alles over de doorstroomtoets groep 8

de doorstroomtoets

De doorstroomtoets voor groep 8 van het primair onderwijs is een belangrijk instrument dat wordt gebruikt bij de overgang naar het voortgezet onderwijs. De doorstroomtoets geeft inzicht in het niveau en de vaardigheden voor rekenen en taal van de leerling.

De doorstroomtoets wordt afgenomen in februari, direct na het schooladvies. Het is een gestandaardiseerde toets die meet hoe goed leerlingen zijn in rekenen en taal.

De doorstroomtoets is een belangrijk onderdeel van de overgangsprocedure en draagt bij aan een soepele overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs.

het doel van de doorstroomtoets

Het doel van de doorstroomtoets is om een objectieve beoordeling te geven van het niveau van de leerling, los van het schooladvies dat ze hebben ontvangen.

Maakt je kind de doorstroomtoets beter dan verwacht? De school is verplicht om het schooladvies naar boven bij te stellen. Omlaag bijstellen mag in geen geval. Zo wordt voorkomen dat een leerling onbedoeld een te laag schooladvies krijgt. Zo krijgen leerlingen die gelijk presteren ook dezelfde kansen in het vervolgonderwijs.

gelijke kansen met de doorstroomtoets

Vanaf het schooljaar 2023-2024 maken leerlingen uit groep 8 van de basisschool al in februari de doorstroomtoets met de vakken rekenen en taal. Deze doorstroomtoets vervangt de vroegere eindtoets groep 8 uit april, die daarvoor ook wel de citotoets groep 8 werd genoemd. Elke groep 8 leerling moet zich dan eind maart aanmelden voor een middelbare school. Dit zorgt ervoor dat alle leerlingen evenveel kans maken op een plek op de school van hun voorkeur en op het juiste niveau.

Scholen kunnen kiezen uit een door de overheid goedgekeurd aanbod van zes doorstroomtoetsen: Cito-doorstroomtoets, IEP-doorstroomtoets, Route8-doorstroomtoets, DIA-doorstroomtoets, AMN-doorstroomtoets en de DOE-toets (overheidsdoorstroomtoets).

Er zijn zowel papieren als digitale versies van doorstroomtoetsen.

belangrijke veranderingen

Als ouder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen:

  • elke leerling van groep 8 ontvangt tussen 10 en 31 januari het voorlopig schooladvies.
  • de leerling maakt een doorstroomtoets vroeg in het jaar: februari.
  • uiterlijk 15 maart ontvangen scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
  • leerling en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies van de basisschool.
  • er komt één aanmeldweek voor de middelbare school: 25 - 31 maart; dit is een taak van de ouders.

direct bestellen?

bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Ontdek de voordelen van leren bij een erkende onderwijsinstelling! Bij ons zijn de prijzen vrijgesteld van btw, waardoor je voordelig uit bent. Kies je cursus, plaats je bestelling en start direct met de leukste manier van rekenen, taal leren en oefentoetsen doen!

Twijfel je nog? Geen zorgen! Als je nog niet of nauwelijks begonnen bent met de online cursus en/of proefexamens, kun je gebruikmaken van 14 dagen herroepingsrecht. Laat het ons simpelweg weten via extraas.nl/opzeggen en we geven binnen één werkdag opdracht dat jouw betaalde bedrag wordt teruggestort.

Zodra je je keuze hebt gemaakt, vragen we enkele persoonsgegevens. Daarna is het tijd om veilig te betalen via iDEAL, creditcard of PayPal, zonder verborgen kosten. Wij houden daar net zomin van als jij!

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon