gekleurde achtergrond van deze extraas pagina

de route 8 toets voor groep 8

route 8 toets als eindtoets groep 8

21% van de leerlingen in groep 8 schoort hoger dan het advies van de school en 17% scoort lager. Bron: DUO 2016

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets. De basisschool kan kiezen voor de CITO-toets of een toets van andere goedgekeurde aanbieders als DIA, IEP, Route 8 en AMN.
De eindtoets geeft informatie of het door de basisschool gekozen advies brugklastype juist is. Gemiddeld scoort één op de vijf leerlinge hoger dan het advies van de basisschool. Bij een hogere score is het van belang om in contact te treden met de school om te bepalen of er een heroverweging kan plaatsvinden. Dit is echter geen verplichte bijstelling. 17% krijgt een lager advies. Bij een lagere score telt het advies van de basisschool. Er is geen mogelijkheid om een ‘herexamen’ te doen voor de centrale eindtoets in groep 8.

de route 8 toets: hoe werkt het?

afbeelding van sticker van de adaptieve digitale eindtoets van route 8

De Route 8 toets is een digitale toets, die zich aanpast aan de vaardigheid van de leerling. Hoe meer goede antwoorden, hoe hoger het niveau van de vragen wordt. De toets bestaat uit negen Taal- en Rekenonderdelen. De leerling bepaalt zelf de volgorde van de onderdelen. Leesvaardigheid: een tekst moet op het scherm gelezen worden. Daarna moeten er vragen over die tekst worden beantwoord. Bij Taalverzorging krijg je vragen over leestekens en spelling. Bij Woordenschat wordt getest op de juiste betekenis van woorden en uitdrukkingen. In Begrippenlijst komt zinsontleding aan bod. Het optionele Luistervaardigheid gaat met video’s en oordopjes. Rekenen bestaat uit Getallen, Meetkunde, Verbanden (bijv. grafieken aflezen) en Verhoudingen. Tenslotte is er nog het optionele deel Functioneren met persoonlijkheidsvragen. Vanwege de adaptieve opzet kan de leerling kan niet terug naar eerdere vragen.

route 8 eindtoets: de uitslag

afbeelding van de cover van de Route8 advieswijzer en eindtoets

Van elke leerling ontvangt de school een rapportage over de resultaten van alle onderdelen en het advies voor de brugklas in het voortgezet onderwijs:
- de resultaten van de domeinen taal en rekenen;
- een aanduiding of de referentieniveaus behaald zijn: Lezen (1F/2F), Taalverzorging (1F/2F) en Rekenen (1F/1S);
- de standaardscore binnen een bereik van 100-300 en het daarbij behorende advies voor een brugklastype;
En als het optionele deel Functioneren ook is gemaakt, inzicht in het zelfconcept en de werkhouding van de leerling.
Het brugklasniveau dat bij de leerling past, hangt niet alleen af van de scores van de leerling op taal en rekenen. Factoren als werkhouding, intelligentie en motivatie spelen ook een duidelijke rol bij het advies van de basisschool.

oefenen voor de route 8 toets?

Om optimaal te scoren voor de eindtoets is een goede voorbereiding belangrijk. Lekker thuis op de computer of tablet met internet die onderwerpen van rekenen en/of taal nog eens uitgelegd krijgen en oefenen. En natuurlijk oefenen met proeftoetsen.

Via onderstaande oranje knop kan je naar de webshop.
Je kan er bepalen welke modules je wilt:
rekenen, taal en/of oefentoetsen.

Verder >
beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon