gekleurde achtergrond van deze extraas pagina

de ieptoets voor groep 8

iep toets groep 8: de eindtoets

21% van de leerlingen in groep 8 schoort hoger dan het advies van de school en 17% scoort lager. Bron: DUO 2016

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets. De basisschool kan kiezen voor de CITO-toets of een toets van andere goedgekeurde aanbieders als DIA, IEP, Route8 en AMN.
De NIO-toets (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijs) wordt door sommige scholen wordt ingezet als second opinion.
De eindtoets geeft informatie of het door de basisschool gekozen advies brugklastype juist is. Gemiddeld scoort één op de vijf leerlinge hoger dan het advies van de basisschool. Bij een hogere score is het van belang om in contact te treden met de school om te bepalen of er een heroverweging kan plaatsvinden. Dit is echter geen verplichte bijstelling. 17% krijgt een lager advies. Bij een lagere score telt het advies van de basisschool. Er is geen mogelijkheid om een ‘herexamen’ te doen voor de centrale eindtoets in groep 8.

de ieptoets: hoe werkt het?

De IEP toets wort op twee ochtenden van maximaal twee uur afgenomen

IEP is het acroniem van ICE Eindevaluatie Primair onderwijs van Bureau ICE, een onderdeel van een Fins uitgeverijconcern.
De ieptoets wordt op twee ochtenden van maximaal twee uur afgenomen. IEP werkt met één boekje met daarin een combinatie van gesloten (meerkeuzevragen) en open vragen over Rekenen en Taal (Taalverzorging en Lezen). De moeilijkheidsgraad van de vragen neemt naar het einde toe.
De benodigdheden zijn een potlood, een gum en eventueel kladpapier. Bij rekenen mag ook een liniaal worden gebruikt. Bij de meerkeuzevragen moet een antwoord worden aangekruist. Bij open vragen moet het antwoord in een vakje worden geschreven.
Op elk dagdeel krijgt de leerling zowel taal als rekenen aangeboden. Voor het eerste deel van de toets heeft de leerling 60 minuten de tijd. Na een pauze volgt het tweede deel van de toets van die dag. De toets wordt nagekeken door IEP. Na drie weken is de uitslag bekend.
Als een leerling ziek is of door omstandigheden niet aanwezig kan zijn, kan de ieptoets op een later moment gemaakt worden.

berekening schooltype

afbeelding van de cover van de IEP advieswijzer en eindtoets

De verschillende onderdelen lezen, taalverzorging en rekenen wegen in de berekening voor het schooltype niet allemaal even zwaar om te voorkomen dat de balans tussen taal en rekenen te scheef wordt.
Basisniveau 1F is het niveau dat een leerling aan het einde van de basisschool tenminste zou moeten beheersen. Daarnaast heeft de overheid de wens dat een groot deel van de basisschoolleerlingen een hoger niveau haalt: het streefniveau. Voor taal is dat niveau 2F en voor rekenen is dat niveau 1S.
Het schooladvies dat de leerkracht geeft is gebaseerd op het hele profiel van de leerling, waarbij bijvoorbeeld ook de leeraanpak van een leerling een rol speelt.

iep toets oefenen?

Je kind wil laten zien wat het kan tijdens de ieptoets en er alles uithalen. Dan is een goede voorbereiding op zijn plaats. Lekker thuis op de computer of tablet met internet die onderwerpen van rekenen en/of taal nog eens uitgelegd krijgen en oefenen. En natuurlijk oefen met proeftoetsen.

Via onderstaande oranje knop kan je naar de webshop.
Je kan er bepalen welke modules je wilt:
rekenen, taal en/of oefentoetsen.

Verder >
direct bestellen?
bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
  • 14 dagen bedenktijd
  • “Uitstekend”
  • Erkende onderwijsinstelling
  • Veilig online betalen

Wij zijn een erkende onderwijsinstelling: de vermelde prijzen zijn daarom vrijgesteld van btw. Er zijn geen verborgen kosten. Mocht je nog twijfelen. Maak je keuze, bestel en je kan direct starten met de leukste manier van rekenen, taal en oefentoetsen.

Niet tevreden? Zolang je nog niet of nauwelijks gestart bent met de online cursus en/of proefexamens, heb je 14 dagen herroepingsrecht (bedenktijd). Laat het ons weten en binnen 1 werkdag betalen we het aankoopbedrag terug.

Nadat je je keuze hebt gemaakt, vragen we eerst je persoonsgegevens. Daarna kun je je betaalkeuze maken: beveiligd betalen middels iDEAL, credit card of Paypal. De vermelde prijzen zijn inclusief btw en er zijn geen verborgen kosten. Daar hebben wij zelf ook een hekel aan.

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon