gekleurde achtergrond van deze extraas pagina

de diatoets voor groep 8

de centrale eindtoets in groep 8

21% van de leerlingen in groep 8 schoort hoger dan het advies van de school en 17% scoort lager. Bron: DUO 2016

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets.
De basisschool kan kiezen voor de CITO-toets of een toets van andere goedgekeurde aanbieders als DIA, IEP, Route8 en AMN.
De eindtoets geeft informatie of het door de basisschool gekozen advies brugklastype juist is. Gemiddeld scoort één op de vijf leerlinge hoger dan het advies van de basisschool. Bij een hogere score is het van belang om in contact te treden met de school om te bepalen of er een heroverweging kan plaatsvinden. Dit is echter geen verplichte bijstelling. 17% krijgt een lager advies. Bij een lagere score telt het advies van de basisschool. Er is geen mogelijkheid om een ‘herexamen’ te doen voor de centrale eindtoets in groep 8.

de diatoets: hoe werkt het?

kinderen in groep 8 doen de diatoets met een tablet en koptelefoon.

Het grootste deel van de Nederlandse basisscholen gebruikt de CITO Centrale Eindtoets, omdat deze van oudsher de enige toegestane aanbieder was. Tegenwoordig is er onder andere de Diatoets. Er wordt gebruik gemaakt van een tablet met koptelefoon. Deze digitale Diatoets is adaptief, het past zich aan tot het niveau van de leerling.

De toets kan in één dagdeel worden afgenomen. De rekenopgaven bevatten veel beeld zodat de taal geen struikelblok vormt. De aanbieder claimt dat de toets ook geschikt is voor dyslectische kinderen.

Naast de basisversie is er ook een eenvoudiger variant beschikbaar voor leerlingen met schooladvies voor de laagste niveaus van het vmbo.

diatoets: taal en rekenen

Bij rekenen zijn de onderdelen

 • - getallen: optellen, aftrekken, 1+(2 x 3), etc.
 • - verhoudingen: breuken, procenten, etc.
 • - meten en meetkunde: oppervlakte, omtrek, etc.
 • - verbanden: tabellen en grafieken.

Bij Nederlandse taal zijn de onderdelen

 • - lezen: begrijpend lezen, samenvatten en opzoeken
 • - woordenschat: betekenis, synoniemen
 • - schrijven: fouten corrigeren
 • - taalverzorging: spelling, grammatica en leestekengebruik.

Wanneer is de DIA-toets groep 8?

De afnameperiodes van de centrale eindtoets in het basisonderwijs (po, primair onderwijs) voor het schooljaar 2021–2022 zijn door het College voor Toetsen en Examens vastgesteld.

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets. De basisschool kan kiezen voor de DIA eindtoets groep 8 als centrale eindtoets of de toets van een van de andere geaccrediteerde aanbieders: CITO-toets, IEP, Route8 of AMN. Sommige zijn op papier, andere, zoals de DIA-toets doen dit online met een adaptieve eindtoets. Adaptief betekent dat de toets zich aanpast aan het niveau van de leerling: het toetsniveau hoger wordt naarmate je meer vragen correct beantwoord; of lager als je fouten maakt.

Op de eerste twee afnamedagen van de DIA-toets eindtoets groep 8 worden taal (lezen en taalverzorging) en rekenen getoetst. Elk toetsdeel kent een duur van twee uur.

20 en 21 april 2022 of erna

De periode dat de eindtoets groep 8 wordt afgenomen, hangt af van het soort eindtoets.

Papieren centrale eindtoets (Cito en IEP)
Afnameperiode 20 - 22 april
De papieren centrale eindtoets groep 8 wordt op vaste dagen afgenomen en start op woensdag 20 april.

Digitale adaptieve centrale eindtoets (DIA)
Afnameperioden afhankelijk van de voorkeur van de school: 20 - 22, 25 - 26 of, 28 - 29 april, 9 - 13 mei.

Leerlingen die de centrale eindtoets niet of gedeeltelijk hebben gemaakt, kunnen de toets digitaal inhalen tijdens de inhaalperiode.

Inhaalperiode centrale eindtoets
25 - 26 april, 28 - 29 april, 9 - 13 mei

oefenen voor de dia eindtoets?

Elke leerling kan zich goed voorbereiden op de Diatoets. Met de modules ‘rekenen’, taal’ en ‘oefentoetsen’ van extraas® vergroot je je zelfvertrouwen en je kennis. Dat doe je wanneer het jou uitkomt, op computer of tablet met een internetverbinding. Je krijgt de leerstof met duidelijke uitleg, oefenopgaven, games en proeftoetsen.

Via onderstaande oranje knop kan je naar de webshop.
Je kan er bepalen welke modules je wilt:
rekenen, taal en/of oefentoetsen.

direct bestellen?
bekend van tv
Stap 1:
Maak je keuze
Stap 2:
Persoonlijke gegevens
Stap 3:
Betaalwijze
Met extraas® kan je snel beter worden in rekenen en taal op elk leerniveau: basisschool, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Met extraas® kan je hoger te scoren bij elke rekentoets, taaltoets, citotoets, ieptoets, diatoets, amntoets, nio-toets en wiscat-pabo-toets.
Inschrijven?

Stap 1. Kies eerst één van de zes (voordeel) pakketten.

Stap 2. Klik daarna op de gewenste toegangstijd. Daardoor wordt de juiste knop 'kopen' oranje.

TICKEN is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)
en is daardoor een erkende onderwijsinstelling als bedoeld in de Europese btw-richtlijn en is vrijgesteld van btw.
 • 14 dagen bedenktijd
 • “Uitstekend”
 • Erkende onderwijsinstelling
 • Veilig online betalen

Wij zijn een erkende onderwijsinstelling: de vermelde prijzen zijn daarom vrijgesteld van btw. Er zijn geen verborgen kosten. Mocht je nog twijfelen. Maak je keuze, bestel en je kan direct starten met de leukste manier van rekenen, taal en oefentoetsen.

Niet tevreden? Zolang je nog niet of nauwelijks gestart bent met de online cursus en/of proefexamens, heb je 14 dagen herroepingsrecht (bedenktijd). Laat het ons weten en binnen 1 werkdag betalen we het aankoopbedrag terug.

Nadat je je keuze hebt gemaakt, vragen we eerst je persoonsgegevens. Daarna kun je je betaalkeuze maken: beveiligd betalen middels iDEAL, credit card of Paypal. De vermelde prijzen zijn inclusief btw en er zijn geen verborgen kosten. Daar hebben wij zelf ook een hekel aan.

Geen automatische verlenging
Ook wordt er na afloop van de abonnementsperiode niet stilzwijgend verlengd. Wij zullen je netjes per e-mail vragen of je wilt verlengen. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je persoonsgegevens vertrouwelijk en met zorg worden behandeld. Zie ook Privacy.

beoordeling van klanten
uitstekend
9,7
veilig en vertrouwd
gouden zegel dat staat voor ons streven naar honderd procent klanttevredenheid
veilig betalen, zonder extra kosten
iDeal Visa MasterCard PayPal
extraas superman cartoon