gekleurde achtergrond van deze extraas pagina

centrale eindtoets van cesan

de centrale eindtoets in groep 8

21% van de leerlingen in groep 8 schoort hoger dan het advies van de school en 17% scoort lager. Bron: DUO 2016

Alle leerlingen van groep 8 in het primair onderwijs maken tussen 15 april en 15 mei een verplichte eindtoets. De basisschool kan kiezen voor de CITO-toets of een toets van andere goedgekeurde aanbieders als DIA, IEP, Route8 , Cesan en AMN.
De eindtoets geeft informatie of het door de basisschool gekozen advies brugklastype juist is. Gemiddeld scoort één op de vijf leerlinge hoger dan het advies van de basisschool. Bij een hogere score is het van belang om in contact te treden met de school om te bepalen of er een heroverweging kan plaatsvinden. Dit is echter geen verplichte bijstelling. 17% krijgt een lager advies. Bij een lagere score telt het advies van de basisschool. Er is geen mogelijkheid om een ‘herexamen’ te doen voor de centrale eindtoets in groep 8.

de cesan eindtoets: hoe werkt het?

voorbeeld van de tijdsindeling van de tweedaagse eindtoets van CESAN

De Cesan eindtoets is een ‘papier en potlood’ toets, die in twee ochtenden wordt afgenomen. Er is een boekje en een los antwoordblad. De vragen zijn allen ‘gesloten’, dus meerkeuzevragen. De Cesan eindtoets wordt verdeeld over twee ochtenden van elk maximaal 3 ½ uur. Is een leerling ziek, dan kan er achteraf ingehaald worden.

De toets bestaat uit de verplichte domeinen Rekenen en Taal (lezen en taalverzorging) en daarnaast nog het vak Sociale Mediavaardigheden. Zo krijg men een goed beeld hoe de leerling omgaat met computers, smartphones, tablets en internetgedrag. Daarbij wordt de leerling zich ook bewust van de voordelen en nadelen van sociale media.

Er zijn vragen die wat makkelijker zijn (1F) en die wat moeilijker zijn (1S en 2F). De eindtoets bestaat uit 90 vragen voor Rekenen en 80 voor Lezen, 40 voor Taalverzorging en 20 voor Sociale Mediavaardigheden.

cesan advies brugklastype

overzicht van de 10 mogelijke schooladviezen van de Cesan eindtoets

Binnen vier tot vijf weken na de toets ontvangt de school de eindrapporten met voor elk kind het schooladvies voor de brugklas in het voortgezet onderwijs. In die rapportages zijn goede vergelijkingen te maken met de resultaten van de basisschool zelf en de landelijke resultaten van alle Cesan eindtoets basisscholen. Er zijn rapportages per vak
- naar behaald eindreferentieniveau
- op de afzonderlijke referentieniveaus

Rekenen 1F | 1S
Taal Lezen 1F | 2F
Taal Taalverzorging 1F | 2F

oefenen voor de cesan eindtoets?

Om optimaal te scoren voor de Cesan eindtoets kan je kiezen voor de online cursus van extraas®. Lekker thuis op de computer of tablet met internet die onderwerpen van rekenen en/of taal nog eens uitgelegd krijgen en oefenen. En natuurlijk oefenen met proeftoetsen.

Via onderstaande oranje knop kan je naar de webshop.
Je kan er bepalen welke modules je wilt:
rekenen, taal en/of toetstraining.

beoordeling van klanten

UITSTEKEND

8,6

veilig en vertrouwd

Thuiswinkel waarborg staand Trust Ecommerce Europe

veilig betalen, zonder extra kosten

iDeal Visa MasterCard PayPal
Snel naar: